5G komt naar Nederland! Maar wat betekenen al die G netwerken?

Dit bericht is geplaatst in Call2Know op door .

2G, 3G, 4G, weet jij waar het voor staat? Al die afkortingen, allemaal verschillende betekenissen en allemaal verbeteringen op het vorige. Wat houden al die afkortingen precies in?

2G wat is het?

In 1992 werd het eerste GSM-netwerk gelanceerd, dit was de tweede generatie mobiele communicatie, oftewel 2G. 2G is geschikt voor bellen, korte tekstberichten (sms) en voor sommige apparaten (Internet-of-things).

2G wordt ook wel GPRS genoemd. Dit staat voor General Packet Radio Service. Het grootste verschil zat ‘m in de techniek van het versturen van de informatie. De informatie in dit netwerk wordt in stukjes verstuurd in plaats van in zijn geheel. Dit versnelt het proces van verzending waardoor er meer dingen mogelijk waren. Soms wordt dit ook wel 2,5G genoemd omdat deze techniek ook gebruikt wordt in 3G.

In 2001 werd dit netwerk uitgerold in Nederland.

3G, H, H+ en 4G. Wat is het allemaal?

3G (UMTS)
3G staat voor Universal Mobile Telecommunications System (ook wel UMTS genoemd). Dit is het eerste netwerk dat het mogelijk maakt “goed” gebruik te maken van het internet. De internetsnelheden zijn niet bedoeld voor de meest zware taken, maar bieden wel de mogelijkheid apps zoals WhatsApp te gebruiken.

H en H+
Heb je wel eens één van deze twee afkortingen op je mobiele telefoon gezien? Meeste van onze buurlanden maken gebruik van deze netwerk vormen, H en H+ zijn eigenlijk verbeterde 3G netwerken. Ze zijn sneller, kunnen meer data vervoeren en maakt het internetgebruik een stuk aangenamer.

4G (LTE)
4G LTE staat voor Long Term Evolution (LTE) en noemen we de vierde generatie (4G) mobiele telefonie. Het is een doorontwikkeling en verbetering op het 3G netwerk en is vooral gericht op data. Steeds meer mensen maakten gebruik van internet, verschillende apps en niet te vergeten YouTube. Al deze apps en websites vragen behoorlijk wat internetsnelheid om goed te werken. Om de vereiste data te kunnen hanteren op een mobiel netwerk was er een snellere verbinding nodig, zo ontstond het 4G netwerk.

Grootste verschil tussen 3G en 4G: Snelheid

3G kun je zien als een supermarkt waar één kassa geopend is. Prima als het rustig is, maar als het druk is moet je achteraan aansluiten in de rij, en duurt het langer voor je afgerekend hebt. Bij 4G zijn er altijd genoeg kassa’s geopend waardoor je nooit hoeft te wachten.

De meeste mobiele providers in Nederland bieden een maximum snelheid van 15Mbps bij 3G en 100Mbps bij 4G.

Wat is dan 5G en waarom wordt hier zo groots over gedaan?

Wat is 5G
De vijfde generatie mobiele telefonie (5G), is volop in ontwikkeling. De meest gehoorde term voor 5G is NR (New Radio). De grootste verwachte voordelen van 5G zijn de hoge snelheid, meer capaciteit en snellere verbinding. 5G wordt een compleet ander verhaal, tuurlijk zal het een verbetering zijn op het 4G netwerk. Maar 5G zal ons niet alleen sneller en beter internet bieden, de ambities met het 5G netwerk zijn enorm.

Dankzij het 5G netwerk kunnen er snellere verbindingen tussen meerdere ICT- en telecommunicatie diensten worden gemaakt. Denk hierbij aan het betalingsverkeer, het Internet of Things (IOT), logistiek en autonoom rijden (volledig of gedeeltelijk zelfrijdende machines). Ook za 5G ook toepassingen mogelijk maken zoals operaties op afstand uitvoeren en het virtual reality gebruik bevorderen. Dit zijn natuurlijk gigantische sprongen vooruit en niet alleen maar om sneller te kunnen internetten.

De mogelijke snelheden van 5G zijn zo hoog dat het een serieuze vervanger kan worden van ‘vast internet’, dit zou betekenen dat glasvezel/kabel en DSL verbindingen overbodig zouden kunnen worden.

Ik persoonlijk kan niet wachten tot het 5G netwerk uitrolt en zien wat voor vooruitgangen we hiermee gaan krijgen in de wereld.


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*